Egalisatiemiddelen

Voor een mooi eindresultaat van het tegelwerk in badkamer, toilet, gang, keuken of andere ruimte, dient de ondergrond zo goed mogelijk te zijn. Tegenwoordig zijn veel tegel gerectificeerd en daardoor worden de hoogte verschillen uitvergroot. Daardoor is het belangrijk dat de ondergrond zo vlak mogelijk is, dan wordt het plaatsen van de tegels gemakkelijker. Om de vloer en wand zo vlak mogelijk te maken, dient er geëgaliseerd te worden. Egaliseren betekent gelijk maken en gebeurt door het gebruik van egalisatiemiddel. Er zijn twee soorten egalisatiemiddelen; zelf-uitvoeiend voor de vloer en stugge egaline (uitvlakmortel) voor de wand.

Egalisatiemiddelen op de vloer

Op de vloer wordt zelf-uitvoeiende egaline gebruikt. Wanneer er egaline wordt gezegd, wordt meestal de zelf-uitvloeiende voor de vloer bedoeld. Egaliseren klinkt makkelijk om dat het product zelf-uitvloeiend is. Maar egaliseren is eigenlijk een veel moeilijkere taak dan gedacht wordt. Ten eerste dient de ondergrond goed voorbereid te worden. Dit betekent dat de ondegrond vet, stof en vuil vrij moet zijn. Voor het vetvrij maken van oude tegels, kunt u Eurocol Euroclean gebruiken. Daarna dient de ondergrond voorgestreken te worden. Afhankelijk van de ondergrond, dient u of een primer voor absorberende ondegronden of een primer voor niet-absorberende ongegronden. Voor absorberende ondegronden, als nieuwe beton of een zandcementdekvloer, kunt u de kerakoll Primer A gebruiken. Voor niet-absorberende ondegronden, kunt u de Eurocol Europrimer 051 gebruiken. Daarna dient het egalisatiemiddel aangebracht te worden. Bij het aanmaken dient u niet te snel te mixen, anders ontstaan er teveel luchtbelletjes. Daarna dient de egaline uit te gieten en met een vlakspaan verdelen. Wij verkopen twee egalines voor op de vloer. De Schonox XP15 is geschikt voor 1-15 mm en de Kerakoll Keratech R30 is geschikt van 3-30mm.

Egalisatiemiddelen op de muur (uitvlakmortels)

Wanneer een muur niet geheel vlak is, kan daarvoor ook een egalisatiemiddel gebruikt worden. Egaline voor de muur is echter niet zelf-uitvloeiend maar stug. Vaak wordt een egaline voor de muur een uitvlakmortel genoemd. Zeker met gerectificeerde wandtegels is het belangrijk dat de achtergrond zo vlak mogelijk en dient er dus een uitvlakmortel gebruikt te worden. Uitvlakmortel hebben vaak een korte verwerkingstijd. Het nadeel van de korte verwerkingstijd is dat de muur in een korte tijd mooi vlak gemaakt moet worden, maar het voordeel is dat er ook snel na het aanbrengen getegeld kan worden. De uitvlakmortel die wij verkopen is de Kerakoll Keralevel LR. Bij het gebruik van deze uitvlakmortel kan er al drie uur na het verwerken van de mortel al getegeld worden. Ook dit egalisatiemiddel moet met een vlakspaan aangebracht worden, binnen 20 minuten na aanmaken van de mortel. Vlak de muur uit met de mortel, druk de mortel goed aan voor een betere hechting. De Keralevel LR kan natuurlijk ook op vloer gebruikt worden, wanneer er snel overheen getegeld moet worden. Het nadeel is echter dat de mortel ook op de vloer niet zelf-uitvloeit, maar met een spaan uitgevlakt moet worden.
Producten per pagina
Producten per pagina

Egalisatiemiddelen Bestsellers