Home / Tegellijmen

Tegellijmen

Uiteindelijk zie je er niks meer van, maar tegellijm is natuurlijk onmisbaar bij het plaatsen van tegels. De kwaliteit van de tegellijm is zeer belangrijk en daarom verkopen wij alleen maar tegellijm van de beste kwaliteit. We werken met enkele topfabrikanten op het gebied van tegellijm samen zodat wij u de beste kwaliteit kunnen verkopen. Als eerste is het belangrijk om onderscheid te maken tussen de verschillende lijmsoorten. Er is een kant-en-klare tegellijm, pastalijm en er is tegellijm die met water moet aanmaken, poederlijm. Klik hier om alle tegellijmen in ons assortiment te bekijken.

Poederlijm

Poederlijm is een tegellijm in poedervorm welke aangemaakt met water dient te worden. Het voordeel van de poedertegellijm is de sterkte waardoor deze lijm ook op de vloer gebruikt kan worden. Verder is een poederlijm aan te raden in natte gedeeltes van de badkamer, ook op de wand. Verder is een poederlijm goedkoper dan een pastalijm. Een nadeel is dat het aangemaakt dient te worden, wat een extra handeling met zich mee brengt. Het geeft meer ook meer stof. Wanneer je even wilt stoppen, dan kan je de rest van de lijm niet meer gebruiken. Voor de vloer is de poederlijm altijd de juiste keuze, maar ook op de wand wordt veel poederlijm gebruikt. Wij hebben een poedertegellijm in ons assortiment, geschikt voor vele toepassingen (zoals tegel-over-tegel, op gipswanden, cementdekvloeren,etz) , zelfs voor houten ondergronden en toepassingen buiten, de Kerakoll Biogel No Limits 25kg aan. Dit is onze beste poederlijm en raden we eigenlijk altijd aan. Deze poederlijm hebben we ook in 5kg, namelijk de Kerakoll H40 No Limits 5kg. Wilt u weten welke lijm voor uw project het beste is, neem dan contact met ons op. 

Pastalijm

Er bestaat kant-en-klare tegellijm, pastalijm, die je zo kan gebruiken om tegels te lijmen. Het voordeel is dat je de lijm niet hoeft aan te maken met water en direct kunt gebruiken. Je kan ook even stoppen met tegelen zonder dat je de lijm hoeft weg te gooien. Er zijn ook nadelen, de lijm is minder sterk dan poederlijm en kan daardoor alleen op de wand gebruikt worden. Daarnaast raden wij ook poederlijm aan wanneer er vloertegels op de wand gebruikt worden. Ook is de prijs van pastategellijm duurder dan de poedertegellijm. Toch kiezen veel mensen op pastalijm op de wand te gebruiken door de eenvoud van het product. Wij verkopen ook pastalijm, van de Nederlandse fabrikant Coba, de Coba DTA220 Pasta Tegellijm 16kg. Wij verkopen ook pastalijm in klein verpakkingen, namelijk de Coba DTA220 Pasta Tegellijm 6kg.

Welke tegellijm voor welke ondergrond?

Er zijn verschillende ondergronden waarop getegeld kan worden, zoals beton, zandcement, oude tegels, gips of andere ondergronden. Elke ondergrond heeft andere tegellijm en voorstrijkmiddelen nodig. We zullen hieronder enkele voorbeelden van ondergronden geven en aangeven welke tegellijm en voorstrijkmiddelen gebruikt dienen te worden.

Tegellijm voor op beton

Een tegellijm voor op beton kan zowel een poederlijm als een pastalijm zijn. Op de vloer gebruik je altijd een poederlijm op beton, op de wand kun je ook een pastalijm overwegen. Wanden van beton komen alleen in nieuwbouw voor en daarom zal er vaak een poederlijm op beton gebruikt worden. Daarnaast maken we onderscheid tussen nieuw gestort beton en wat oude en glad geworden beton. Op nieuw gestorte vloeren van beton dien je voor te strijken met een primer voor absorberende (ook wel zuigende) ondergronden gebruikt te worden, zoals bijvoorbeeld de Kerakoll Primer A Eco 1 kg of Primer A Eco 5kg. Op oudere betonondergronden die meer glad en gesloten zijn geworden, kan beter een primer voor gesloten (ook wel niet zuigende) ondergronden gebruikt worden, zoals bijvoorbeeld de Eurocol Europrimer Quartz 1,5 kg voor kleine oppervlakten en Eurocol Europrimer Quartz 7 kg voor grotere oppervlakten. Na het aanbrengen van de primer kan, na het in acht nemen van de droogtijd van de primer, kan de ondergrond betegeld worden. Hiervoor kunt een een poederlijm gebruiken, zoals de Kerakoll Biogel No Limits 25 kg voor grotere oppervlakten. Daarnaast hebben we ook poederlijm in kleine zakjes van 5kg voor kleinere oppervlakten, de Kerakoll H40 No Limits 5 kg. Wanneer u pastalijm op beton wilt gebruiken, dan hebben wij voor grotere oppervlakten de Coba DTA220 Pasta Tegellijm 16kg. Voor kleinere oppervlakten hebben pastalijm in klein verpakking: de Coba DTA220 Pasta Tegellijm 6kg.

Tegellijm voor op zandcement

Een tegellijm voor op zandcement kan zowel een poederlijm als een pastalijm zijn. Op de vloer gebruik je altijd een poederlijm op zandcement, op de wand kun je ook een pastalijm overwegen. Wanden van zandcement niet vaak voor en daarom zal er vaak een poederlijm op beton gebruikt worden. Op ondergronden van zandcement dien je voor te strijken met een primer voor absorberende (ook wel zuigende) ondergronden gebruikt te worden, zoals bijvoorbeeld de Kerakoll Primer A Eco 1 kg of Primer A Eco 5kg. Na het aanbrengen van de primer kan, na het in acht nemen van de droogtijd van de primer, kan de ondergrond betegeld worden. Hiervoor kunt u een een poederlijm gebruiken, zoals de Kerakoll Biogel No Limits 25 kg voor grotere oppervlakten. Daarnaast hebben we ook poederlijm in kleine zakjes van 5kg voor kleinere oppervlakten, de Kerakoll H40 No Limits 5 kg. Wanneer u pastalijm op beton wilt gebruiken, dan hebben wij voor grotere oppervlakten de Coba DTA220 Pasta Tegellijm 16kg. Voor kleinere oppervlakten hebben pastalijm in klein verpakking: de Coba DTA220 Pasta Tegellijm 6kg.

Tegellijm op gips

Een tegellijm voor op gips kan zowel een poederlijm als een pastalijm zijn. Ondergronden van gips vind je vaak op de wand en kun je beide typen tegellijmen overwegen. Wanneer wandtegels op een muur van gips gebruikt worden, kan een pastategellijm een makkelijke en snelle oplossing zijn. Wanneer echter vloertegels op de wand van gips gebruikt worden, kies dan altijd voor een poederlijm. Op ondergronden van gips dien je voor te strijken met een primer voor absorberende (ook wel zuigende) ondergronden gebruikt te worden, zoals bijvoorbeeld de Kerakoll Primer A Eco 1 kg of Primer A Eco 5kg. Na het aanbrengen van de primer kan, na het in acht nemen van de droogtijd van de primer, kan de ondergrond betegeld worden. Hiervoor kunt u een een poederlijm gebruiken, zoals de Kerakoll Biogel No Limits 25 kg voor grotere oppervlakten. Daarnaast hebben we ook poederlijm in kleine zakjes van 5kg voor kleinere oppervlakten, de Kerakoll H40 No Limits 5 kg. Wanneer u pastalijm op beton wilt gebruiken, dan hebben wij voor grotere oppervlakten de Coba DTA220 Pasta Tegellijm 16kg. Voor kleinere oppervlakten hebben pastalijm in klein verpakking: de Coba DTA220 Pasta Tegellijm 6kg.

Tegellijm op anhydriet

Veel vloeren worden in de nieuwbouw van anhydriet gemaakt. Anhydriet is feitelijk gips, alleen gehydrateerd. Doordat anhydriet voor vloeren gebruikt, zul je altijd een poederlijm gebruiken op anhydriet vloeren. Vaak wordt een gipsgebonden tegellijm aanbevolen op een anhydriet ondergrond, maar een cementgebonden tegellijm is ook op anhydriet te gebruiken. Wanneer een cementgeboden tegellijm op anhydriet gebruikt wordt, is het aanbrengen van een goede voorstrijk zeer belangrijk. We raden dan ook altijd in twee richtingen de voorstrijk op de anhydriet ondergrond aan te brengen, zodat alle delen van de ondergrond goed behandeld zijn. Op ondergronden van anhydriet dien je voor te strijken met een primer voor absorberende (ook wel zuigende) ondergronden gebruikt te worden, zoals bijvoorbeeld de Kerakoll Primer A Eco 1 kg of Primer A Eco 5kg. Na het aanbrengen van de primer kan, na het in acht nemen van de droogtijd van de primer, kan de ondergrond betegeld worden. Hiervoor kunt u een een poederlijm gebruiken, zoals de Kerakoll Biogel No Limits 25 kg voor grotere oppervlakten. Daarnaast hebben we ook poederlijm in kleine zakjes van 5kg voor kleinere oppervlakten, de Kerakoll H40 No Limits 5 kg.

Tegellijm op oude tegels (tegel over tegel)

Een tegellijm voor op oude tegels kan zowel een poederlijm als een pastalijm zijn. Op de vloer gebruik je altijd een poederlijm op oude tegels, op de wand kun je ook een pastalijm overwegen. Bij het tegelen van tegels over oude tegels is het belangrijk dat de oude tegels goed schoon en vetvrij zijn. Voor het schoonmaken van oude tegels voor het tegelen kunt u de Eurocol Euroclean 014 1 liter gebruiken. Wanneer de tegels goed schoon en vetvrij zijn, moeten de oude tegels behandeld worden met voorstrijk. Voor tegel-over-tegel dient er een voorstrijk voor gesloten (ook wel niet zuigende) ondergronden gebruikt worden, zoals bijvoorbeeld de Eurocol Europrimer Quartz 1,5 kg voor kleine oppervlakten en Eurocol Europrimer Quartz 7 kg voor grotere oppervlakten. Na het aanbrengen van de primer kan, na het in acht nemen van de droogtijd van de primer, kan de ondergrond betegeld worden. Hiervoor kunt een een poederlijm gebruiken, zoals de Kerakoll Biogel No Limits 25 kg voor grotere oppervlakten. Daarnaast hebben we ook poederlijm in kleine zakjes van 5kg voor kleinere oppervlakten, de Kerakoll H40 No Limits 5 kg. Wanneer u pastalijm op oude tegels wilt gebruiken, dan hebben wij voor grotere oppervlakten de Coba DTA220 Pasta Tegellijm 16kg. Voor kleinere oppervlakten hebben pastalijm in klein verpakking: de Coba DTA220 Pasta Tegellijm 6kg. Wanneer u pastalijm gebruikt op gesloten ondergronden, zoals oude tegels, is de droogtijd van pastalijm vele malen langer dan poederlijm. Daarom adviseren wij geen pastalijm bij tegel-over-tegel te gebruiken, maar gebruik te maken van poeder tegellijm bij het tegelen over oude tegels heen.

Winkelwagen
Scroll naar boven