Home / Voor en nadelen monocaliber gerectificeerde tegels

Voor en nadelen monocaliber gerectificeerde tegels

Voor Beenhakker Tegels is het belangrijk om goed advies te geven, en bij goed advies horen zowel voordelen als nadelen. Op deze pagina zullen we voor en nadelen van monocaliber gerectificeerd bespreken. Als eerste zullen we uitleggen wat monocaliber gerectificeerd betekent.

Klik hier om al onze monocaliber gerectificeerde tegels te bekijken.

Wat is gerectificeerd?

Er zijn diverse soorten randafwerkingen bij tegels, maar de twee hoofdcategorieën zijn gerectificeerd of niet-gerectificeerde tegels. Bij niet-gerectificeerde tegels worden de tegels na het bakken niet meer bewerkt en krijg je ronde zijkanten en kunnen de tegels enigszins van maat verschillen. Hierdoor zijn er iets bredere voegen nodig. Bij gerectificeerde worden de tegels na het bakken gerectificeerd, oftewel gezaagd. Door het zagen ontstaan zeer rechte randen van de tegels en worden de tegels maatvast. Hierdoor kunnen de voegen minimaal gehouden worden en wordt het eindresultaat strak.

Wat is een caliber bij tegels?

Bij tegels betekent een caliber (nederlands: kaliber) de precieze maat van de tegels. Elke keer als er een productiebatch tegels wordt gemaakt, wordt de precieze maat gemeten. Elke productie kan de maat verschillen van de tegels en op basis van de precieze maat worden de tegels in een caliber ingedeeld. Wanneer bijvoorbeeld een 60×60 tegels wordt gebakken, kan deze verschillen van 59,5 bij 59,5 tot 60,5 cm. Het grootste verschil is meestal een cm, maar meestal verschillende producties maar een paar millimeter. Elke millimeter verschil krijgt een eigen aanduiding, bijvoorbeeld 59,5 bij 59,5 cm is caliber A, 59,6 bij 59,6 cm is caliber B, 59,7 bij 59,7 cm is caliber C, enzovoort. Verschillende calibers kunnen niet door elkaar gebruikt worden, anders worden de voegen zeer breed om de maat verschillen op te vangen. Veel mensen denken dat alleen niet-gerectificeerde, ongezaagde tegels een caliber hebben. Dit is echter niet zo, ook gerectificeerde tegels hebben een caliber en verschillen per productie van maat. Bij gerectificeerde tegels kunnen verschillende calibers ook niet door elkaar gebruikt worden.

Wat is monocaliber gerectificeerd?

Gerectificeerd betekent dus dat de tegel gezaagd is, en dus scherpe zijkant heeft. Mono betekent één, dus monocaliber betekent één caliber. Wanneer een tegelserie als monocaliber gerectificeerd wordt aangeduid, betekent dat dus letterlijk dat de tegels maar één maat hebben. Elke keer wanneer de tegels geproduceerd worden, ontstaat elke keer dezelfde maat. Dat betekent dat niet dat de maat van een 60×60 tegels ook daadwerkelijk 60 bij 60 cm is, maar dat de maat bijvoorbeeld elke keer 59,7 bij 59,7 cm is. Veel mensen denken dat een 60×60 tegel altijd 60 bij 60 cm is, maar elke fabrikant hanteert zijn eigen maat bij het produceren van de tegels. Maar niet alleen elke 60 bij 60 cm tegel van dezelfde kleur is elke keer dezelfde maat, maar ook de 60 bij 60 cm tegel van andere kleuren van dezelfde serie zijn precies dezelfde maat. Maar ook de 30×60 tegels van dezelfde serie zullen de zelfde maat aan de lange zijde hebben als 60 bij 60 tegel hebben. Hierdoor kunnen deze tegels dus naast elkaar verwerkt worden.

Wat zijn de voordelen van monocaliber gerectificeerd?

Het grootste voordeel van monocaliber gerectificeerde tegels is het laten doorlopen van de voegen van de vloer op de wand. Hiervoor dient wel zowel de vloertegels als de wandtegels monocaliber gerectificeerd en van hetzelfde merk te zijn. Niet iedereen, maar veel mensen vinden het mooi als de voegen van de vloer op de wand doorlopen. Normaal gesproken is dit zeer lastig, maar indien monocaliber gerectificeerde tegels van hetzelfde merk gebruikt worden, is dit mogelijk. Wilt u ook weten of dit bij uw tegels mogelijk is, vraag dan om advies aan een verkoopadviseur. Een andere voordeel van monocaliber gerectificeerd is dat wanneer u te kort tegels heeft, en uw partij uitverkocht is, dan krijgt u altijd dezelfde maat met een nieuwe partij. Hierdoor krijgt u geen maatverschil met de vorige partij, en kan alleen de tint iets anders zijn. Naast de specifieke voordelen van monocaliber gerectificeerde tegels, hebben de monocaliber gerectificeerde tegels ook de voordelen van de normale gerectificeerde tegels. De voordelen van gerectificeerde tegels zijn de strakke en rechte zijkanten van de tegels, waardoor de tegels met minimale voeg geplaatst kunnen worden. Hierdoor wordt het eindresultaat zeer strak en zijn de voegen smaller en minder opvallend.

Wat zijn de nadelen van monocaliber gerectificeerde tegels?

Er zijn natuurlijk ook nadelen aan monocaliber gerectificeerde wandtegels en vloertegels, zowel specifieke nadelen van monocaliber gerectificeerde tegels en algemene nadelen van gerectificeerde tegels. Wanneer monocaliber gerectificeerde tegels zowel op de wand als vloer met doorlopende voegen worden gebruikt, gaat de moeilijkheidsgraad van het tegelen omhoog. De wandtegels en vloertegels dienen precies gelijk geplaatst te worden. Wanneer dit niet gebeurd, lopen de voegen niet door en wordt het belangrijkste voordeel van monocaliber gerectificeerde tegels teniet gedaan. Wanneer u zelf gaat tegelen, houd er dan rekening mee dat het tegelen perfect gedaan moeten worden voor het mooiste eindresultaat. Komt er een tegelzetter tegelen, bespreek het dan goed van te voren met de tegelzetter. Hij kan de tegels dan met doorlopende voegen plaatsen. Het kan wel zijn dat de tegelzetter hiervoor extra kosten berekend, omdat het plaatsen meer tijd kan kosten. Bespreek dit goed met de tegelzetter om vervelende discussies te voorkomen. Een algemeen nadeel van rectificeerde tegels is dat de tegels perfect geplaatst moeten worden voor een goed eindresultaat. Indien de tegels niet precies vlak geplaatst worden, zal het niveauverschil bij gerectificeerde tegels eerder opvallen dan bij niet-gerectificeerde tegels. Hierdoor kan de verwerking van gerectificeerde tegels meer tijd kosten. Indien er een tegelzetter komt, kan er een meerprijs voor gerekend worden. Bespreek dit goed met de tegelzetter. Inmiddels worden er veel gerectificeerde tegels verkocht en zal de tegelzetter er veel ervaring mee hebben.

Klik hier om al onze monocaliber gerectificeerde tegels te bekijken.

Winkelwagen
Scroll naar boven