Home / Welke invloed heeft licht op keramische tegels?

Welke invloed heeft licht op keramische tegels?

Welke invloed heeft licht op keramische tegels?

Licht heeft op meerdere manieren invloed op het uiterlijk van keramische tegels. De invloed van licht op keramische tegels kan zowel door natuurlijk als kunstlicht ontstaan. De hoeveelheid en kleurtemperatuur kunnen invloed uitoefenen op de kleur en uiterlijk van tegels. Bij de keuze voor een tegel dient hiermee rekening gehouden te worden. Het kan namelijk zo zijn dat een tegel in onze showroom uw favoriete keuze is. Wanneer u echter deze tegel thuis bekijkt kan het zijn dat de tegel niet helemaal de juiste keuze is. Wij maken namelijk in onze showroom zo veel mogelijk gebruik van neutraal licht, zo rond de 4000 of 5000 kelvin. Dit is het meest neutrale licht, zodat de kleur van de tegels zo juist mogelijk weergegeven worden. Thuis is het licht meestal van een andere kleurtemperatuur, afhankelijk van het huis, de ruimte en de ligging. Het is daarom ook belangrijk om een voorbeelden van tegels mee naar huis te nemen. Zo kunt u deze tegels in uw eigen licht bekijken en kunt u een betere keuze maken. Bij Beenhakker Tegels is het mogelijk om een voorbeeld van meerdere tegels mee naar huis te nemen, een gratis service. Zo helpen wij u om een goede keuze te maken.

De invloed van licht op tegels in de woonkamer

De invloed van licht op tegels in de woonkamer is bepalend voor de keuze van een tegel in de woonkamer. In de woonkamer is meestal zowel natuurlijk als kunstmatig licht aanwezig. Het natuurlijke licht van de woonkamer is met name bepalend voor de kleur van de tegels overdag. In de avond zal het kunstlicht meer invloed hebben op de kleur van de tegels. Op het gebied van de invloed van natuurlijk licht op tegels in de woonkamer is het aantal en ligging van de ramen belangrijk. In nieuwbouw woningen is er meestal veel natuurlijk licht door de grote ramen, waardoor de invloed van het licht groot is. Maar ook de ligging van de ramen maakt uit. Ramen gelegen op de zuidkant van de woonkamer zullen meer en warmer licht op de tegels weergeven. Hoe meer natuurlijk licht, hoe donkerder de keuze voor een tegel kan zijn. Een keuze voor een lichte tegel in een licht huis kan mooi zijn, maar meestal is een lichte keuze dan niet de juiste keuze. In huizen met weinig natuurlijk licht in de woonkamer is een lichtere tegels vaak de goede keuze. Het kunstlicht kan juist warme of wat koelere invloed hebben. Vaak is de invloed van kunstlicht minder van invloed dan van natuurlijk licht. Het is echter belangrijk om een tegel voor de woonkamer altijd in meerdere lichtsituaties te bekijken. Bekijk de tegel bij daglicht op een zonnige dag, bij daglicht op een donkere dag en in de avond bij kunstlicht. Zo maakt u de beste keuze.

De invloed van licht op tegels in de badkamer en toilet

De keuze voor kleur van de tegels in de badkamer wordt meestal voornamelijk door kunstlicht bepaald. Er zijn echter ook veel badkamers met natuurlijk licht, met name in de nieuwere woningen. Heeft u alleen kunstlicht in de badkamer? Dan zal de invloed van het licht bepaald worden door hoeveelheid en type kunstlicht. Heeft u bijvoorbeeld één lichtpunt in het midden van de badkamer of toilet? Dan zal de keuze eerder voor een lichter kleur tegel op de vloer zijn. Heeft u juist spotjes in de badkamer of toilet, dan is vaak een donkere vloertegel aan te raden door de hoeveelheid licht op de vloer. De kleur van de wandtegel bij spotjes is vaak juist beter om licht te kiezen, doordat er juist minder licht op de wandtegels valt. Bij spotjes dient het contrast tussen de vloertegels en wandtegels juist groter te zijn dan het gebruik van één lichtpunt om hetzelfde effect te behalen. Wilt u de wandtegels en vloertegels in dezelfde kleur? Dan is de kleur van de tegels op de wand altijd donkerder dan de kleur op de vloer, ook bij het gebruik van dezelfde kleur tegels. Het effect van donkere wandtegels zal bij het gebruik van spotjes het grootst zijn, doordat de spotjes de vloer lichter maken. Bij veel natuurlijk licht in de badkamer of toilet, kan de keuze voor een donkere kleur mooi zijn. Het is echter dan ook belangrijk om de tegel in elke lichtsituatie te bekijken, bij zowel natuurlijk als kunstlicht. Bij ons kunt u de voorbeelden een paar dagen thuis bekijken.

De invloed van licht op tegels in de keuken

De invloed van licht op tegels in de keuken wordt bepaald door zowel natuurlijk licht als kunstlicht. Bij nieuwere of gerenoveerde woningen is de keuken vaak aan de woonkamer gelegen. Hierdoor wordt de keuze voor een tegel in de keuken vaak ook bepaald door de keuze van de tegel in de woonkamer. Wanneer er wordt gekozen voor een aparte tegel in de keuken, is het belangrijk om de tegel in meerdere lichtsituaties te bekijken. Wanneer de keuken aan de zuidkant van de woonkamer licht, kan de keuze voor een donkere tegel de juiste keuze. Ligt de keuken echter aan de noordkant of donkere kant van de woonkamer, dan is vaak juist een lichtere kleurkeuze de juiste keuze. Ook de kleurtemperatuur van het natuurlijk licht belangrijk. Zonlicht uit het zuiden is vaak wat warmer dan het koele licht uit het noordkant van het huis. Wanneer het meeste licht uit de zuidkant van het huis komt, kan er een keuze voor een koele kleur vloertegel gemaakt worden. Het natuurlijke licht uit het zuiden zorgt dan al voor een wat warmere sfeer. Wanneer het natuurlijk licht voornamelijk uit de noordkant van het huis komt, is een warme kleur vloertegel aan te raden. Een koele kleur tegel met koel licht kan vaak een wat kil en sfeerloos uiterlijk aan de tegel geven. Daardoor is het belangrijk om ook in de keuken een tegel in meerdere lichtinvallen te bekijken.

Winkelwagen
Scroll naar boven

Wij sluiten per 1 juli onze deuren.

Per 1 juli 2024 beëindigt Beenhakker Tegels de bedrijfsactiviteiten. U kunt nog tot 1 juli 2024 bestellen. Daarna sluit onze webshop en nemen wij geen nieuwe bestellingen meer aan. Ook onze showroom zal vanaf 1 juli gesloten zijn. Heeft u al besteld en wilt u uw bestelling annuleren? Neem dan contact met ons op.