Home / Welk formaat tegel is het beste voor mijn ruimte?

Welk formaat tegel is het beste voor mijn ruimte?

Met het uitkiezen van de formaat van de tegels zijn er vaak misverstanden over welke formaat het beste is voor de ruimte die betegeld gaat worden. Vaak wordt gedacht dat in een klein toilet of badkamer alleen maar kleine maten tegels kunnen, zoals 30×30 en 45×45. Maar er wordt ook juist gedacht dat een grote formaat tegel altijd een ruimte groter maakt. Deze twee en meer veronderstellingen zijn niet altijd juist en misschien nog wel belangrijker, vaak onjuist. Een veel gestelde vraag is dan ook, welkeformaat tegel is het beste voor mijn ruimte? Dat is zonder een goede tekening van de ruimte eigenlijk niet te beantwoorden. Het beste formaat voor een ruimte, is namelijk afhankelijk van de afmetingen van de ruimte. Een grote formaat kan goed in een kleine ruimte passen, wanneer deze goed uitkomt. Een voorbeeld van een grote formaat die best in een kleine ruimte kan, is vaak de 60×60 formaat in een klein toilet. Vaak zijn toiletten 1 m bij 1,20. Vaak denken mensen dat 30×30 of 45×45 het beste in het toilet kunnen, maar in deze ruimte kan toch echt beter een 60×60 formaat gebruikt worden, doordat alleen 10 cm aan de lange kant gesneden dient te worden, geven de grote tegels het toilet een ruime aanblik.

Imola Azuma G 30x60 Tintrestant

Hieronder zullen we per ruimte proberen aan te geven waarop gelet dient te worden om de beste formaat tegels voor een ruimte de bepalen. Elke ruimte heeft andere eigenschappen waarmee rekening dient gehouden met het uitkiezen van de formaat tegels. Het belangrijkste is echter, ongeacht de ruimte, dat er zoveel mogelijk ‘hele’ tegels te zien zijn en er zo min mogelijk gezaagd dient te worden. Een voorbeeld hiervan is het plaatsen van 120×120 tegel in een 180×180 badkamer. Indien je er onterecht vanuit gaat dat een grotere formaat een ruimte altijd groter laat lijken, dan lijkt de keuze voor 120×120 een goede keuze. Maar wanneer je vervolgens maar één hele tegel in je badkamer ziet, met heel veel snijstukken, dan was het toch niet de juiste keuze. In dit geval had de formaat 90×90 of 60×60 een veel betere keuze geweest.
Mocht u graag willen weten, welke tegelformaat het beste in uw ruimte uitkomt? Neem dan een tekening van de ruimte mee naar onze showroom, dan kunnen onze adviseurs u helpen bij het uitkiezen van de juiste formaat tegels.

Welke formaat tegels passen het beste in mijn badkamer?

Bij het uitkiezen van de juiste formaat tegels voor de badkamer, hebben klanten vaak een voorkeur voor een grote formaat tegels. De reden die wij vaak horen is het aantal voegen. Vaak is het onderhoud van voegen een grote reden om een grote formaat tegels te nemen, maar dit hoeft geen reden te zijn. Tegenwoordig zijn de voegen smaller en van betere kwaliteit dan vroeger, waardoor het onderhoud minimaal is. Wanneer we de voegen buiten beschouwing laten, dan is de waterafvoer en de afmetingen de belangrijkste factoren voor de juiste formaat tegels in de badkamer. Als eerste is de waterafvoer belangrijk, is er nog een putje of is de afvoer via een tegeldrain? Bij het gebruik van een putje zal een tegelzetter het liefst een formaat tot 30×30 gebruiken. Wilt u toch liever een grotere formaat gebruiken? Dan kan dat opgelost worden, door 5×5 mozaïektegels van de vloertegel in het douche gedeelte te gebruiken, en de rest van de ruimte met 60×60 te betegelen. Bij het gebruik van een tegeldrain, is de keuze voor de formaat vrij.

Leonardo C_Mine AG 60x60 RM

Badkamers zijn er in alle afmetingen, vanaf ongeveer drie m2 tot soms wel meer dan twintig m2. De lengte van de wanden bepalen de afmetingen. Bij afmetingen van 90cm tot 120 cm, is de 60×60 formaat vaak te beste keuze. Van afmetingen van 120 tot 135, kan de 45×45 formaat een goede keuze zijn. Bij de afmetingen van 135 tot 180, is vaak de 60×60 de juiste keuze. Echter kan bij afmetingen van bijna 180 cm ook de 90×90 of juist de 45×45 een mooie keuze zijn. Vanaf 180 cm tot 300 cm, is vaak de 60×60 de juiste keuze. Boven de 300 cm kan zowel 90×90 als 60×60 een goede keuze zijn. Hier zijn we echter uitgegaan van vierkanten ruimte zonder verdere obstakels in de badkamer. Heeft u een muur naast de doucheruimte, dan kan de keuze weer geheel anders zijn. Daarom is het altijd belangrijk om met een tekening van de badkamer naar onze showroom te komen, zodat wij direct de juiste formaat kunnen bepalen. Vaak zijn tegels in vele maten verkrijgbaar en uw keuze voor een tegel vaak in de juiste formaat in de badkamer gelegd worden.

Imola X-Rock G 60x60 Tintrestant

Welke formaat tegels passen het beste in mijn woonkamer?

De afmetingen van woonkamers zijn natuurlijk heel verschillend, maar bij een rechthoekige woonkamer is de breedte van de huiskamer het belangrijkst voor de afmeting van de vloertegels. Bij een breedte tot 360 cm is 60×60 de beste keuze, daarboven kan er ook voor 90×90 gekozen worden. Bij een breedte van ongeveer 6 meter kan er ook voor 120×120 gekozen worden. Hiervoor geldt echter wel, hoe groter de afmetingen van de tegels, hoe belangrijker het is dat de tegels goed passen. Bij 610 cm zal een 120×120 niet goed passen, maar bij 590 weer wel. Daarnaast is belangrijk om te weten of de vloertegels doorlopen in andere ruimtes, zoals een keuken, gang of toilet. In hoe meer ruimtes de tegels doorlopen, is vaak een kleinere formaat beter. In nieuwbouw woningen is 90×90 echter vaak goed mogelijk, alleen zal er goed gekeken moeten worden hoe de tegels verdeeld worden. Hoe u begint, met een snijstuk of een hele tegel, kan aan de andere kant van de ruimte zeer belangrijk is. Hiervoor kunnen wij u natuurlijk altijd adviseren. Neem daarom altijd een tekening van de woonkamer en eventueel aangrenzende ruimte mee, wanneer u vloertegels voor de woonkamer komt uitzoeken.

Imola Creative Concrete DG 60x60 Tintres

Welke formaat tegels passen het beste in mijn toilet?

Meestal is het toilet tussen de 90 en 120 cm breed en 100 en 150 cm lang. In nieuwbouw woningen zijn de toiletten groter dan in de jaren 30 woningen. Bij afmetingen tot 90cm breed, kan er het beste voor een tegel met de afmetingen van 45×45 gekozen. Eventueel kan 30×30 ook, maar deze formaat wordt niet veel meer verkocht. Voor breedtes van 90 tot 120cm is 60×60 vaak de beste oplossing en geeft een mooi ruimtelijk effect. De breedte is meestal de belangrijkste factor voor de afmetingen van een tegel in het toilet, zolang de niet tussen de 120 en 135 cm is. Bij die lengte is vaak 45×45 een betere keuze, behalve wanneer de breedte van het toilet tussen 90 en 120 is. Dan zal er een keuze gemaakt moeten worden tussen 45×45 en 60×60, afhankelijk welke formaat minst gezaagd hoeft worden. Er wordt tegenwoordig ook voor grotere maten in het toilet gekozen, zoals 120×120, zodat er geen voegen meer nodig zijn. Dit dient wel echter goed uit te voeren te zijn. Zoals u ziet, kunnen er vele maten tegels in het toilet, neem daarom altijd de afmetingen van het toilet mee bij het uitzoeken van de tegels in onze showroom.

Saloni Sintesis Blanco Brillo 31x60

Welke formaat tegels passen het beste in mijn keuken?

De keukenvloer kan zeer verschillend in vorm en afmetingen zijn, waardoor het lastig is om zonder tekening een advies voor het formaat van de vloertegels te geven. Vaak is 60×60 een goede maat voor de keuken, maar ook het formaat 45×45 wordt nog vaak toepast in de kleine keukens. In nieuwbouwwoningen loopt de keuken vaak door in de woonkamer en is de maat van de vloertegels hetzelfde als in de woonkamer. Voor de wandtegels in de keuken is het formaat vaak afhankelijk van de hoogte van eventuele kastjes en de afzuigkap. Maar vaker wordt er sowieso gekozen voor kleinere maten in de keuken, zoals 7,5×15, 13×13 of 12×18. Maar ook grotere formaten zoals 30×60 of tegelstroken kunnen prima aan de wand in de keuken.

5x18

Welke formaat tegels passen het beste in mijn gang?

In de gang is meestal de breedte van de gang doorslaggevend voor de formaat van de vloertegels. Bij een breedte tot 90 cm, kan er voor 45×45 tegels gekozen worden. Maar er kan ook voor een enkele 90×90 tegel gekozen worden. Bij een breedte van 90 cm tot 120 cm, is 60×60 de beste keuze. Maar de keuze voor de afmetingen van tegels in een gang is niet alleen de breedte van toepassing, maar ook de aanwezigheid van een bredere hal of trappenhuis kan hierin een rol spelen. En soms loopt de gang over in het toilet of woonkamer, al deze factoren kunnen meespelen in de keuze voor de afmetingen van de vloertegel in de gang. Daarom is het zelfs voor een gang belangrijk om de maten van de ruimte mee te nemen wanneer u tegels in onze showroom gaat uitzoeken.

Unicom Wooden Maple 20x120
Winkelwagen
Scroll naar boven

Wij sluiten per 1 juli onze deuren.

Per 1 juli 2024 beëindigt Beenhakker Tegels de bedrijfsactiviteiten. U kunt nog tot 1 juli 2024 bestellen. Daarna sluit onze webshop en nemen wij geen nieuwe bestellingen meer aan. Ook onze showroom zal vanaf 1 juli gesloten zijn. Heeft u al besteld en wilt u uw bestelling annuleren? Neem dan contact met ons op.

Let op: Vanaf 29 april hebben wij nieuw openingstijden: 

Dinsdag t/m vrijdag van 9 uur tot 17 uur. Zaterdag van 10 uur tot 16 uur.